Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i ładne zabytki – to również sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.
restauracja w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – turyści zazwyczaj wypatrują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, którzy szukają innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich są w stanie o dużo lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.