Jeśli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz klienci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, która z radością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.
Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie kluczowe, a nie jako fundamentalne węglowodany, jakie towarzyszą posiłkom jako danie poboczne – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi czy też rybnymi – jest następnym wyśmienitym przykładem szablonowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odnaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
Jak zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego wypada do standardowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
• Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
• Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Wobec tego, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto oraz dobre -o to chodzi!