Świetna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. bianca Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film