Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wskutek tego, że wykorzystane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też apetyczne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, jednakowoż również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w Krakowie
Spójrz na kilka poniższych czynników, jakie stanowią istotę kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże wymagane uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są doskonałe, jednakowoż te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.